Flyttfirmor – vad kostar de?

Priserna varierar givetvis mellan olika flyttfirmor. Vidare är en annan självklar faktor i prissättningen hur mycket det är som faktiskt ska flyttas. Att säga på rak arm vad olika flyttfirmor kostar är svårt – istället bör man känna till de faktorer som avgör det slutliga priset, så att man själv kan göra en uppskattning.

Timpris

Timpriset är något som varierar ganska mycket mellan olika flyttfirmor. En del kan locka med riktigt låga timpriser, och det är då viktigt att se till hela offerten och vad som ingår. Några som lockar med riktigt låga timpriser kan behöva ta in pengar från annat håll (till exempel oskäligt hög milersättning). Timpriserna kan ligga ungefär kring 350 – 550 kronor i timmen för en flyttgubbe. Märk väl att det brukar krävas två personer, och till det tillkommer kostnaden för en flyttbil. Fler flyttgubbar från samma firma innebär oftast lägre pris per flyttgubbe.

Bil

Kostnaden för enbart en flyttbil är inget som flyttfirmor annonserar, däremot är det tydligt att priserna skiljer sig åt, beroende på vilken storlek på bilen man behöver. Här är ett exempel på en aktör från Stockholm (flera andra flyttfirmor har liknande prissättning):

 

  • Liten bil (20 kubikmeter) med 2 flyttgubbar: 500 sek i timmen
  • Stor bil (55 kubikmeter) med 2 flyttgubbar: 700 sek i timmen

 

Notera att priserna är inklusive moms, men efter RUT.

Rutavdraget

Rutavdraget har funnit ganska länge vid det här laget, men det är först på senare tid som regelverket även innefattar flyttjänster. Således är det betydligt billigare att anlita flytthjälp nu, även vad det var för bara några år sedan. Det som gäller är att du får dra av 50 % av arbetskostnaden. I praktiken behöver du dock inte göra någonting – flyttfirman drar av kostnaden och får i sin tur pengar från Skatteverket.

 

Ponera att du beställer en flytt som kostar ungefär 5 000 kronor. Du får då en faktura på ca 3 000 kronor, medan flyttfirman får 2 000 kronor betalade till sig av Skatteverket. Anledningen till att din faktura inte blir hälften av beloppet är för att det är just arbetskostnaden som subventioneras. Flyttlådor och bil kostar också, och där betalar du som konsument fortfarande det vanliga priset.

Bärhjälp och packning

Många som tar hjälp från flyttfirmor väljer att sköta packningen själv, men det är långt ifrån alla. De flesta erbjuder en packmästare som, efter RUT, kan kosta kring 150 – 200 kronor i timmen. Liknande priser gäller för extra bärhjälp.