Bilar som används för flytt av flyttfirma

Olika flyttfirmor använder olika typer av bilar, men klart är att vissa mindre transportsätt (så som släp, till exempel) nästan uteslutande används av privatpersoner vid flytt. Det viktiga är att man väljer en bil som matchar ens behov. Ska man flytta ifrån en 6-rumsvilla och försöker göra det med släp eller en liten skåpbil, får man vara beredd på att det blir mycket omständligt. Om man däremot ska flytta från en liten studentlägenhet till en annan, kan ett släp faktiskt räcka (även om det inte är att rekommendera i första hand, givetvis).

Släp

Den stora (och kanske enda) fördelen med att hyra ett släp är att det är billigt. Det kräver att du tar stor hänsyn till vädret och hur det kan tänkas se ut när du kör från den gamla bostaden till den nya. Som nämnt i inledningen passar det här väldigt små bostäder, till exempel om du ska flytta från en studentlägenhet till en annan. Det lämpar sig även för att köra iväg grovsopor eller överblivna möbler till tippen – men då är det troligtvis bättre att bara ta dem i flyttbilen.

Skåpbil

Vad gäller storleken är det inte alltför stor skillnad mellan en skåpbil och ett släp. Den nämnvärda skillnaden är rimligtvis den att en skåpbil har tak och hela väggar.

Lätt lastbil

För att köra lätt lastbil räcker det med ett B-körkort, vilket gör det här till ett populärt val när man ska flytta. Har man inte alltför stora möbler kan en säng, soffa och liknande få plats. Planerar man att koppla på ett släp till lastbilen krävs C1E- eller CE-behörighet. Det här är fortfarande relativt litet – åtminstone om man jämför med de lastbilar som flyttfirmor använder sig av.

Mellan lastbil

När man talar i termer om körkortsbehörigheter finns ”tung” och ”lätt” lastbil. ”Mellan lastbil” har dock kommit att bli ett begrepp eftersom många uthyrare kallar sina större lätta lastbilar för det. Den exakta storleken skiljer sig givetvis åt mellan olika uthyrare, men normalt får man plats med det allra mesta inför en flytt. Längden är ofta över tre meter, och höjden uppemot två meter. En större familj klarar sig kanske inte med en sådan här, men för singel- eller parhushåll bör det räcka med en vända.

Tung lastbil

Flyttfirmor talar ofta om kubikmeter när de beskriver sina bilar. Många flyttfirmor har bilar upp till 55 kubikmeter, vilket kan beskrivas som en tung lastbil (som kräver C-behörighet för att köras). Det här lämpar sig väl för större familjer som ska flytta.