Var ute i god tid med flytten

Är det dags att flytta? För att undvika stress och strul är det viktigt att man är ute i god tid. Flyttfirmor bör till exempel kontaktas redan två månader innan själva flyttdatumet. Skolflytt för barn bör ordnas med ungefär tre månader innan flytten. Att vara ute i god tid är A och O för att genomföra en så smärtfri flytt som är möjligt.

Kontakta flyttfirmor i tid

När det kommer till flyttfirmor är det bra att vara ute i så god tid som möjligt. Du hinner då kontakta flera aktörer, få in flera offerter och hinna jämföra dem ordentligt. Med flera alternativ att jämföra kan du säkerställa att du betalar ett marknadsmässigt pris. Glöm inte att se till vad som ingår, och inte bara totalpriset. Om du planerar att göra det själv, snarare än att höra med flyttfirmor, bör du vara ute i god tid med att kontakta släkt och vänner och be om hjälp.

Adressändring

För att undvika att du missar viktig post bör du adressändra i tid. Att göra det på nätet är smidigt, så att din folkbokföring ändras, och det går dessutom ganska snabbt. Dock är det inte alla företag som använder sig av folkbokföringen för sina kunders kontaktuppgifter. Dubbelkolla med telefonoperatören, banken och energibolaget att de har din nya adress. Kanske är du även medlem hos olika butiker? Även där kan du dubbelkolla att de har din nya adress – och inte din gamla.

Börja packa

Det finns egentligen ingen anledning med att vänta med packningen. Givetvis åsyftas sådana saker du inte använder särskilt ofta, och som du vet att du inte kommer använda förrän efter flyttdatumet. Med god tid kan du strategiskt packa lådorna och märka dem i lugn och ro, så att den av alla flyttfirmor du anlitar enkelt kan komma och plocka upp dem när det är dags. Särskilt värdefulla saker – så som smycken eller viktiga papper – kan du lägga i ett litet kassaskåp eller skrin som du själv transporterar till den nya bostaden.

Tillfälligt boende och förvaring

Ibland händer det att din nya bostad inte är ledig förrän ett par dagar efter att du måste flytta ut ur den gamla. Vid sådana lägen krävs såväl tillfällig magasinering som tillfälligt boende. Ska du bo på ett hotell behöver du som regel inte mer än ett par dagars framförhållning – beroende på behov och hotell – men det är dumt att chansa. Se till att boka hotell så tidigt som det bara går.

 

Har du vänner eller familj som kan inhysa dig/er är det kanske det bästa alternativet, åtminstone rent ekonomiskt. Men det är inte alltid den möjligheten finns. Är man en stor familj krävs också en hel del utrymme för att man ska kunna bo någorlunda bekvämt.

Mät den nya bostaden ordentligt

Om du har exakta mått på den nya bostaden vet du tidigt om det är något som inte ska packas med, eftersom det inte passar i det nya boendet. Exempel på detta är mattor och gardiner. Du har även gott om tid på dig att hitta nya motsvarigheter. Med gott om tid är chansen större att du hittar en kampanj eller liknande att spara lite pengar på.